Sunday, February 6, 2011

blok sakit jiwa




bagi yg belum tahu, skrg ni gua(bajet ganas la pakai gua.haha)tgh belajar blok 22-neurology n behaviour science.. humm, such a tough block..sedar x sedar dah 21 modul berjaya dikhatamkan.. tgk ketebalan modul yg mcm yelllow pages tu pn boleh agak kan.. tahap kesukarannya.. in this block, we learned so many topics such as:

- psychiatry
- neurology
- pharmacology
- pediatric
- pathology
- radiology
- surgery
- microbiology
- clinical pathology

3 main subject: psyc, neuro n pharmaco..

utk psychiatry mcm biasa la.learn about masalah kejiwaan.. perihal org2 sakit jiwa,.alzheimer, scizophrenia, n byk lagi.. its a tough subject, but im kinda like it.. tp sbb terlalu byk, sometimes makes me confuse to differentiate one n another disease..

the next killer subject is neuro.. kalau sem 2, blajar physiology n anatomy serta histology bagi otak2 n sistem saraf.. now pasal pathology plak.. mmg la sangat byk penyakit2 saraf ni rupenye.. daripada degenerative disease, kpd movement disorder, kpd masalah spinal cord, dan byk2 lagi(terus rasa mcm x sanggup nak further specialist neuro..hohoh0).. kalau nak senaraikan almost 50 disease yg kne kuasai..Allah yusahhil~..

utk pharmaco plak, drugs nye sgt2 la byk..antipsikotik,antianxietas, neurotropic n neurotonic,anticonvulsion, antiparkinson..n byk lg drugs2 utk each disease.. tenang bad. tenang.. huhu..

notes prof jos yg berselirat, xtau nak start dari mne ni..haih~


belum masuk subject lain lg, walaupun bahan utk subject lain x sebanyak 3 diatas, kne cover kesemuanya sbb exam integrated, so, xleh tggl 1 pn..huhu..(F.Y.I, exam hari jumaat nnt.. harap2 semua berjalan lancar, dipermudahkan usaha kami..)

ok, sila abaikan gambar kesakitan kejiwaan ini.. ngeh3

tp tu la lumrah student medic, jgn salahkan waktu yg x sempat, waktu ckup 24/7 utk semua org, so, kne pandai2 la nak bagi2 masa kan(wlupun aku byk tido je,haha).. doakan aku lulus block ni ye sahabat2 sekalian.. inshaallah, ill do my very best,.. akan ku doakan kejayaan kalian jgk.. aminnn...

ok, gua nak smbung study balik.. ALL THE BEST UTK BLOCK TERAKHIR DLM SEM 5 ni.. chaiyyok2..jgn dok chaiyyak plak..study la wey!!!..ok full stop..

last but not least.. *nak promote meja study gua la..hehe*

7 comments:

Shah Qurratu 'Aini said...

Tudia meja study... sgt kemas..
hihihihi... i know u can do it!!
u just need to analyze n interpret the materials u had.. otherwise, u r a superb, dude!! tmbah2 prektikal nnt, wish u all the best!!

kucIngbUnge said...

dat 'bandul',
aku pn ade gak.haha
[0_o]

badiuzzaman said...

shah: laa, dah berselerak balik..hoh0.. bilik aku ni siang ke mlm ke, sme je,.always gelap..huhu.. nyway, thx for ur compliment.. inshaallah, will do my best.. =)

badiuzzaman said...

kucing: hukum fizik, momentum.. ngeee~

Amira Naddia said...

uwaa..subject sume yg mudah!

badiuzzaman said...

o0oo..mudah ek..awak pndai xpe la.. =)

Si kOtAk HaTi said...

goodluck..=)